12 października 2024

Znaczenie Retinolu w codziennej diecie

2 min read

Witamina A jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Nie powinno jej zabraknąć w codziennej diecie. A czy wiesz w jaki sposób przechowywać produkty spożywcze bogate w witaminę A tak, aby zawartość tej witaminy była jak najwyższa?

Witamina A jest nazwą uproszczoną dla szeregu związków chemicznych wykazujących aktywność biologiczną charakterystyczną dla tej witaminy. Powszechnie znany retinol jest formą podstawową wit. A.

Retinol zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego (tłuszcze, ryby, mięso, mleko i jego przetwory, żółtka jaj). Wszystkie prowitaminy (czyli karotenoidy) witaminy A muszą być przekształcone w retinol. Prowitaminy są wszechobecne we wszystkich owocach i warzywach. Mimo iż organizm doskonale radzi sobie z przekształcaniem prowitamin w retinol to w diecie nie powinno zabraknąć produktów pochodzenia zwierzęcego z podstawową formą tej witaminy.

JAK ZMNIEJSZYĆ STRATY?

Witamina A jest bardzo wrażliwa na światło i tlen. Dlatego staraj się aby takie produkty jak olej czy masło były szczelnie zamknięte i położone w zaciemnionym miejscu. Dotyczy to również wielu innych produktów oraz przygotowanych już potraw. Zawsze trzeba wszystko szczelnie zamykać: dokręcać pokrywki, korki, stosować folię spożywczą i szczelne pojemniki na żywność. Jest wiele sposobów na ochronę produktów spożywczych przed utlenianiem. Należy o nich pamiętać! Nieodpowiednie przechowywanie ma wpływ na straty tej witaminy, ale również tracimy ją gdy nieodpowiednio przeprowadzamy obróbkę termiczną.

Trzeba się trzymać jednej bardzo ważnej zasady: gotujemy, dusimy i smażymy pod przykryciem. Długotrwałe ogrzewanie bez przykrycia pozbawia potrawę ogromnej ilości tej witaminy, która utleni się i zostanie zniszczona. Przy obróbce cieplnej zawsze poniesiemy jakieś straty tej witaminy, jednak przy odpowiednim przechowywaniu i ogrzewaniu nie będą większe niż 10-20%.

WPŁYW NA ORGANIZM

wzmacnia włosy i paznokcie
poprawia wygląd cery
niweluje przebarwienia skóry
wpływa na jędrność skóry
obniża poziom cholesterolu
zapobiega kurzej ślepocie (zaburzenia widzenia po zmroku)
ma działanie przeciwnowotworowe (zwalczanie wolnych rodników przez antyoksydanty)
przekształca benzopiren (z dymu tytoniowego) w substancję nieszkodliwą dla zdrowia

ZAWARTOŚĆ WITAMINY A w 100g PRODUKTU:

Nazwa produktu Witamina A
Tran 18
Wątróbka drobiowa 9,7
Wątróbka wołowa 7,28
Wątróbka wieprzowa 3,09
Olej z wątroby dorsza 1,8
Marchew 1,65
Węgorz wędzony 1,15
Natka pietruszki 0,99
Masło śmietanowe 0,89
Koncentrat pomidorowy 40% 0,85
Żółtka jaj 0,77
Szpinak 0,71
Boćwina 0,53
Szczypiorek 0,5
Szczaw 0,49
Dynia 0,47
Ser cheddar pełnotłusty 0,47
Śmietanka kremowa 30% 0,31
Mango 0,3
Morele 0,23
Koperek 0,21
Śmietana 18% 0,18
Sałata 0,14
Pomidor 0,12

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *