9 grudnia 2021

Dieta FODMAP – przykładowe śniadanie

2 min read

Dieta FODMAP zalecana jest osobom z zaburzeniami pracy jelita. Często stosowana w przypadku zespołu jelita nadwrażliwego. Skąd się biorą takie problemy? Ciężko jednoznacznie stwierdzić, natomiast główny udział ma tutaj przetworzona żywność i stres.

Koncepcja tej diety opiera się na eliminacji oligosacharydów, disacharydów, monosacharydów i polioli. Jelito cienkie u osoby chorej w niewystarczającym stopniu absorbuje te węglowodany, co objawia się nadmierną ilością gazów, bólami brzucha, może dochodzić do zaparć lub biegunki.

Ten rodzaj diety stosowany jest tylko przez jakiś czas w celu poprawy pracy jelita cienkiego. Dłuższy okres, powyżej 3 miesięcy może spowodować niedobory witamin i minerałów w naszym organizmie.

Przykładowe śniadanie

1. Jajka z pomidorami i pieczarkami

Składniki

• Olej z pestek winogron
• 6 pieczarek
• 2 dojrzałe pomidory
• Masło
• 2 duże jajka
• Kromka chleba bezglutenowego
• Sól, pieprz
• Jogurt naturalny bez laktozy
• Kolendra

Przygotowanie

Pomidory przekroić na pół i położyć na wcześniej rozgrzanej patelni z olejem. Pieczarki oczyścić i również położyć na patelni. Smażyć przez około 6-7 minut, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę. Następnie zmniejszyć płomień i wbić jajka. Całość posypać solą i pieprzem. Przykryć patelnię na około 2 minuty aż jajka się zetną.
Można dodać na wierzch odrobinę jogurtu i ozdobić kolendrą. Podawać z chlebem i masłem.

2. Omlet ze szpinakiem i serem feta

Składniki

• 50 g świeżego szpinaku
• 1 łyżeczka masła
• 1 łyżeczka oleju czosnkowego
• 3 jajka
• 2 łyżki mleka bez laktozy / wody
• 14 g sera feta
• 5 pomidorków koktajlowych
• Sól, pieprz

Przygotowanie

Szpinak opłukać i posiekać. Rozgrzać na patelni olej czosnkowy i dodać posiekany szpinak. Podgrzewać, aż szpinak będzie miękki cały czas mieszając, a następnie odłożyć go na bok.
Na patelni roztopić masło i dodać jajka wcześniej ubite w misce z dodatkiem mleka lub wody oraz doprawione solą i pieprzem. Smażyć około dwie minuty. Następnie dodać szpinak, a po minucie smażenia również fetę i pomidory. Smażyć jeszcze około pół minuty aż omlet się zetnie.
Omlet można złożyć na pół lub zawinąć w rulonik.

3. Kanapka z chleba bezglutenowego z ziołami

Na chleb posmarowany masłem można położyć serek wiejski bez laktozy i posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem. Na wierzch położyć pomidorki koktajlowe przecięte na pół. Na końcu doprawić solą i pieprzem według uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *