9 grudnia 2021

Czy warto zostać vege?

2 min read

W Polsce coraz więcej osób świadomie rezygnuje z produktów odzwierzęcych. Nawet popularne sieci restauracyjne kojarzone z mięsem, takie jak McDonald’s czy KFC wprowadzają wegetariańskie alternatywy. Na dodatek mekką wegan w centralnej Europie jest Warszawa.

Czym różni się wegetarianizm od weganizmu?

Wegetarianie nie jedzą mięsa ani produktów, które wymagają zabicie zwierzęcia by je wykonać. Do takich zalicza się np. żelatyna produkowana ze kości i szpiku wieprzowego. Weganie oprócz mięsa, nie spożywają również produktów pochodzenia zwierzęcego takich jak jaja, mleko, czy ser.

Dlaczego ludzie rezygnują z jedzenia mięsa?

Empatia

Do popularnych powodów zalicza się troska o zwierzęta. Hodowla zwierząt w skali przemysłowej jest problematyczna. Wielkie hale z całkowicie zautomatyzowanym procesem produkcji zmniejszają długość życia zwierząt i ich kondycję psychofizyczną. Dodatkowo aby zapobiec chorobom podaje się im duże ilości antybiotyków i witamin.

Wpływ hodowli na klimat

Przemysłowa hodowla zwierząt bardzo mocno wpływa na zmiany klimatyczne. Aby wydzielić miejsca na pastwiska wycinane są lasy deszczowe. Na produkcję paszy zużywane są duże ilości wody. Problem pojawia się też w oczyszczaniu wody z odchodów, które produkują zwierzęta.

Zdrowie

Kolejnym powodem jest duża ilość badań zachęcająca do zmniejszenia ilości mięsa w diecie. Badania pokazują, że czerwone mięso jest kancerogenne. Spożywanie mięsa w zbyt dużych ilościach może prowadzić do chorób metabolicznych i układu krążenia. Niektóre prace naukowe łączą niejedzenie mięsa z dłuższym życiem. Warto jednak dodać, że na długość życia wpływa wiele czynników. Osoby nie jedzące mięsa z powodów zdrowotnych z reguły bardziej dbają o dietę i regularnie przeprowadzają badania kontrolne.

Białko i witaminy

Weganie muszą suplementować witaminę B12. Dlatego, że jedynym jej źródłem są produkty odzwierzęce. Jeśli chodzi o inne substancje odżywcze to zbilansowana dieta rozwiązuje problem niedoborów. Białka roślinne są w stanie w pełni zaspokoić zapotrzebowanie dorosłego człowieka.

Co zamiast mięsa?

Dieta wegańska jest dobrym sposobem na poszerzenie kulinarnych doświadczeń. Ograniczanie mięsa wymusza szukanie alternatywnych rozwiązań dla tradycyjnych obiadów. Na rynku można znaleźć zamienniki mięsa, które są coraz lepszej jakości np. wege parówki, czy kiełbaski na grilla. W supermarketach popularne stają się jogurty i sery wykonane z napojów roślinnych. Niestety próbowanie tych produktów może się wiązać się z wydawaniem większej ilości pieniędzy na jedzenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *