27 czerwca 2022

Orzech włoski – właściwości lecznicze, zastosowanie, nalewka orzechowa

8 min read
dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Orzechy włoskie to jedne z najpopularniejszych orzechów, które możemy znaleźć w sklepach spożywczych. Nie ma się temu co dziwić, bo charakteryzują się wspaniałym smakiem i mogą rosnąć w Polsce. Jak się jednak okazuje, orzechy te to nie tylko wspaniały dodatek do ciast czy sałatek. Stanowią one również niezwykle bogate źródło cennych dla naszego zdrowia substancji. Dzięki temu, w niezwykle korzystny sposób mogą wpływać na stan naszego zdrowia i samopoczucia. Co ciekawe, dobroczynne właściwości posiadają również liście orzecha włoskiego. Dobrze byłoby więc poznać właściwości orzechów i dowiedzieć się, w jaki sposób można je wykorzystać. Jak się okazuje, możliwości jest naprawdę całkiem sporo.

Orzechy włoskie – podstawowe fakty

Jak zaznaczono na wstępie, orzechy włoskie to owoce drzew liściastych, które z powodzeniem mogą rosnąć w naszych polskich warunkach. Jeżeli mieszkamy na wsi, naprawdę warto pomyśleć o zasadzeniu w swoim ogrodzie drzewa z rodziny orzechowatych. Wówczas będziemy mogli do woli korzystać z jego dobroczynnych owoców oraz liści. Co ciekawe, wyjątkowe prozdrowotne właściwości orzecha włoskiego znano już w starożytności. Stosowano je przede wszystkim w leczeniu pasożytów układu pokarmowego, choć nie tylko. Orzechy włoskie charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem i przyjemnym aromatem. Nadają się do wykorzystania zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Na ich bazie przygotować można smakowite ciasta oraz sałatki. Stanowią one również wspaniałą przekąskę solo. Orzechy włoskie wraz z jogurtem i owocami świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie bądź podwieczorek.

dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Jakie są dokładne wartości odżywcze orzechów włoskich?

Jak już zaznaczono wyżej, orzechy włoskie są bardzo bogate w cenne dla naszego zdrowia białko oraz nienasycone tłuszcze. Dobrze byłoby przyjrzeć się dokładnie wartościom odżywczym tego wspaniałego produktu. Otóż w 100 gramach orzechów włoskich znaleźć można około 650 kalorii. Jeżeli chodzi o białko, w 100g orzechów jest go mniej więcej 16g. W podanej ilości produktu, znajdziemy także 14g węglowodanów oraz 7g błonnika. 100g orzechów włoskich zawiera 70g tłuszczy, z czego znakomitą większość stanowią tłuszcze wielonienasycone. Już jedna garść orzechów włoskich dziennie pomoże nam zatroszczyć się o stan swojego zdrowia i samopoczucia.

Z jakich dobroczynnych właściwości słyną orzechy włoskie?

Orzechom włoskim nie można odmówić mnóstwa dobroczynnych właściwości. Znajduje się w nich sporo cennego białka, a także zdrowych tłuszczy. Są jednak dosyć kaloryczne, dlatego osoby będące na diecie odchudzającej powinny spożywać ograniczone ich ilości. Orzechy te bogate są także w wiele cennych dla naszego zdrowia i samopoczucia witamin i minerałów. Nie można odmówić im właściwości wspomagających trawienie, jak również wzmacniającego ogólną odporność ludzkiego organizmu.

Orzechy włoskie zwalczą bakterie

Każdy, komu zależy na dobrym zdrowiu i samopoczuciu, powinien systematycznie sięgać po nasze rodzime orzechy włoskie. Poleca się je w szczególności osobom chcącym wzmocnić naturalną odporność swojego organizmu. Przyda się to zwłaszcza wczesną wiosną oraz na przełomie jesieni i zimy. Wyróżniają się one sporą zawartością witamin z grupy B, które szczególnie korzystnie wpływają na stan naszego układu nerwowego. Stanowią także całkiem pokaźną skarbnicę witamin K oraz PP. Znajduje się w nich również sporo soli mineralnych oraz oczywiście witaminy C. Nie brakuje w nich także cynku oraz magnezu. Orzechom włoskim nie można odmówić właściwości zwalczających bakterie. Szczególnie wrażliwe na ich działanie są bakterie duru brzusznego czy paciorkowce. Na tym jednak nie koniec. Orzechy włoskie słyną również z działania odtruwającego. Dzięki temu, są w stanie niwelować toksyny, które zatruwając nasz organizm od wewnątrz przyczyniają się do rozwoju wielu niebezpiecznych chorób. Z orzechów włoskich śmiało można korzystać w trakcie infekcji sezonowych, takich jak chociażby przeziębienie. Są one w stanie działać ściągająco na nasze błony śluzowe.

dlaczego warto jeść orzechy włoskie

Orzechy pomogą w walce z zaburzeniami koncentracji

Bardzo wiele mówi się o korzyściach orzechów włoskich w kontekście walki z zaburzeniami koncentracji. I faktycznie, produkt ten, ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B i składników mineralnych, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na naszą pamięć. Orzechy włoskie poleca się więc osobom uczącym się oraz pracującym umysłowo. Intensywny wysiłek intelektualny wymaga bowiem zdolności do szybkiego zapamiętywania i wiązania ze sobą faktów. Nie sposób nie zauważyć, że orzechy mogą pomóc również w poprawie nastroju. Dzięki ich regularnemu spożywaniu możemy stać się mniej ospali i bardziej chętni do podejmowania codziennych aktywności.

Nalewka z liści orzecha wspomoże układ trawienny

Jak zaznaczono wyżej, nie tylko owoce orzecha włoskiego są bogate w cenne dla naszego zdrowia witaminy oraz składniki mineralne. Jak się okazuje, warto także wykorzystać liście włoskiego orzecha. Można przygotować na ich bazie wspaniałą nalewkę. Stanowi ona niezwykle skuteczne remedium na problemy układu trawiennego. Jest w stanie zwalczać zapalenie żołądka, jak również biegunkę. Poleca się je także każdemu, kto chce wzmocnić ściany swojego żołądka. Nalewka orzechowa jest stosunkowo prosta w przygotowaniu. Około 40 gram liści orzecha trzeba pokruszyć, a następnie wsypać do dużego słoja. Później, liście muszą zostać zalane 200 ml wódki. Warto wlać do słoja również 120 ml źródlanej wody. Nalewkę należy pozostawić na mniej więcej dwa tygodnie. Warto wymieszać zawartość co najmniej raz na trzy dni. Następnie, trzeba będzie przecedzić nalewkę, na przykład przez gazę. Na około 5 dni wkładamy ją później do lodówki. Aby móc cieszyć się z dobroczynnych właściwości nalewki z liści orzecha włoskiego, należy mieć na uwadze systematyczne jej popijanie. W przeciwnym bowiem razie, w pełni satysfakcjonujące rezultaty niestety nie pojawią się.

Jak wykorzystywany jest orzech włoski w kosmetyce?

Jak wiadomo, orzechy włoskie są wykorzystywane w kuchni. Można przygotować z nich również nalewkę zdrowotną, która stanowi remedium na wiele rozmaitych dolegliwości. Jak się jednak okazuje, na tym nadal nie koniec. Warto mieć także świadomość tego, że orzechy włoskie są wykorzystywane w przemyśle kosmetycznym. Nie ma się temu co dziwić, gdyż posiadają one dobroczynny wpływ na stan naszej skóry, włosów oraz paznokci. Oleje oraz wyciągi z orzechów włoskich znaleźć można w kremach do twarzy, balsamach, jak również w peelingach. Działają one nawilżająco, rewitalizująco oraz ujędrniająco. Ze względu na działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, orzechy włoskie wykorzystywane są w kosmetykach przeznaczonych do walki z trądzikiem oraz nieestetycznymi przebarwieniami. Wiele kosmetyków zawierających w swoim składzie ekstrakt bądź olej z orzechów włoskich można znaleźć w drogeriach, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych. Niemniej jednak, wiele z nich można będzie przygotować w domowym zaciszu.

Domowa maseczka orzechowa

Orzechy włoskie mogą zostać wykorzystane do wykonania domowego kosmetyku, a konkretnie maseczki na twarz. Do jej przygotowania będziemy potrzebować rzecz jasna orzechów włoskich oraz mleka. Orzechy należy koniecznie rozgnieść, a następnie zalać je mlekiem, najlepiej ciepłym. Do wymienionych składników dobrze byłoby dodać odrobiny miodu. Kiedy orzechy zaczną pęcznieć, należy odczekać jeszcze kilka minut. Po tym czasie, maska jest gotowa do użycia. Ostudzoną orzechową papkę można z powodzeniem nałożyć na oczyszczoną skórę twarzy oraz dekoltu. Dobrze byłoby, gdyby maska mogła pozostać na naszej skórze twarzy przez kilkanaście minut. Maska powinna zostać zmyta przy pomocy letniej wody. Warto wykonywać ją regularnie, przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia.

dlaczego warto jeść orzechy włoskie

A może maska na włosy?

Odżywka z orzechów włoskich na włosy to kolejny kosmetyk, na którego przygotowanie możemy się zdecydować. Jej przygotowanie jest już jednak nieco bardziej skomplikowane niż przygotowanie domowej maski orzechowej na twarz. Potrzebować będziemy zielonych łupin orzechów. Konieczne będzie ich staranne rozgniecenie. Następnie, należy wzbogacić je o dodatek oliwy oraz wody. Całość powinna mieć konsystencję papki. Wydaje się, że dobrym pomysłem będzie nałożenie maski na włosy i pozostawienie jej tam na około pół godziny. Maska ta może najlepiej pomóc osobom posiadającym włosy przetłuszczające się. Maska nada się do stosowania raz w tygodniu. Jeżeli chcemy, możemy jednak stosować ją nawet dwa razy w ciągu tygodnia. Wszystko zależy od zmieniających się potrzeb naszych włosów oraz od osobistych preferencji.

Do czego warto wykorzystać orzechy włoskie w swojej kuchni?

Orzechom włoskim nie można odmówić także zastosowania kulinarnego, o czym wspomniano już wyżej. Warto zatem wiedzieć, do jakich konkretnie dań można je wykorzystać. Wbrew pozorom, orzechy włoskie możemy wykorzystać nie tylko do przygotowania dań na słodko, ale również do przygotowania dań na słono. Garść orzechów dodana do sałatki warzywnej, podniesie jej walory smakowe oraz zdrowotne. Produkt ten może zostać także dodany do koktajlu owocowo-warzywnego. Całkiem dobrym pomysłem będzie również zmielenie orzechów na mąkę, a następnie przygotowanie na bazie tej mąki śniadaniowych placuszków. Świetnie będą one smakowały przede wszystkim z owocami. Smakowite ciasta oraz babeczki także powstaną dzięki użyciu mąki orzechowej. Na tym nadal nie koniec. Orzechy włoskie świetnie sprawdzą się również w roli nadzienia. Ich smak jest niesamowicie wyrazisty, a aromat podczas pieczenia unosi się w całym domu. Dobrym pomysłem może okazać się także wykonanie granoli na bazie orzechów włoskich. Doskonale będzie ona smakowała z dodatkiem płatków owsianych i suszonych owoców. Taka granola może stanowić zdrowy dodatek do mleka czy jogurtu. Jeżeli nie możemy zebrać orzechów z własnego ogrodu, dobrze byłoby je zakupić, na przykład w sklepie ze zdrową i ekologiczną żywnością. Orzechów włoskich można również poszukiwać w sklepach spożywczych. Warto jednak dobrze przyglądać się temu, jakie są. W przeciwnym bowiem razie, istnieje ryzyko zakupu orzechów spleśniałych, które mogą być szkodliwe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.