27 czerwca 2022

15 produktów, które najszybciej podnoszą poziom cukru we krwi – sprawdź, jakich pokarmów unikać

8 min read
produkty podnoszące cukier

Wśród tradycyjnych dań kuchni polskiej nie brak wypieków i produktów mącznych o wysokim indeksie glikemnicznym. Niektóre pokarmy, jak biały chleb, drożdżówki czy makarony, ziemniaki, kluski i wyroby na białej mace pszennej zbyt szybko podnoszą poziom cukru we krwi. Dieta oparta na takich właśnie produktach sprzyja pojawieniu się cukrzycy, otyłości, nadciśnienia i stanu przedcukrzycowego. Kto powinien szczególnie uważać na produkty z wysoką zawartością cukrów i jak szukać zdrowszych zamienników? Oto 15 najczęściej kupowanych produktów spożywczych, które jednocześnie posiadają najwyższy indeks glikemiczny. Warto je poznać i tak komponować codzienny jadłospis, by uniknąć ryzyka związanego z cukrzycą i innymi chorobami cywilizacyjnymi.

Czym jest indeks glikemiczny (IG) i na co wpływa

Indeks glikemiczny (IG), nie jest tym samym, co zawartość cukru w produktach spożywczych. Wskaźnik IG pokazuje, jak szybko organizm trawi cukry, czyli węglowodany. Jedne produkty zawierają szybko trawione cukry i na te właśnie należy uważać. JEśli organizm zbyt szybko przyswoi sobie węglowodany, za chwilę zacznie domagać się więcej. Dlatego zjedzenie batonika, czy innej słodkiej przekąski nie jest dobrym sposobem na głód. Z kolei produkty o niskim indeksie glikemicznym posiadają cukry ulegające długo rozkładowi w organizmie. Jeśli węglowodany powoli się trawią, nie odczuwamy głodu i nie musimy szybko sięgać po kolejne posiłki. Dlatego tak ważne jest rozróżnienie zdrowych pokarmów od tych, które sprzyjają cukrzycy i gwałtownym wzrostom stężenia cukru we krwi. Za niskie IG uznaje się wartości poniżej 50, a za wysokie IG powyżej 50.

Dlaczego warto sprawdzać indeks glikemiczny i wybierać zdrowe produkty?

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym sprawiają, że poziom cukru we krwi gwałtowni wzrasta. Po krótkim czasie poziom ten spada i organizm zaczyna odczuwać głód oraz prosi o więcej cukru. Pojawia się trudny do opanowania głów. Najczęściej jemy to, co jest pod ręką, czyli po raz kolejny przekąski z dużą zawartością cukru. To najszybsza droga do otyłości i nadciśnienia. Choroby te najczęściej idą w parze z cukrzycą lub stanem przedcukrzycowym. Aby zachować zdrowie, szczupłą sylwetkę i energię na każdy dzień, warto wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. Są pożywne i pomagają utrzymać dobrą kondycję bez narażania na ciężkie skutki cukrzycy.

Nie tylko kalorie i tłuszcze: poziom cukru a zdrowe odżywianie

Większość osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę przyzwyczaiło się do sprawdzania tabeli kalorii i innych wartości odżywczych. W pierwszej kolejności sprawdzamy wartość energetyczną pokarmów (kalorie), zawartość tłuszczy i cukrów. Jednak indeks glikemiczny nie jest podawany na standardowych etykietach produktów spożywczych. Dlatego warto sięgnąć głębiej i skopiować sobie tabelę z indeksem glikemicznym dotyczącym najczęściej kupowanych produktów. Istnieją też pewne zasady, które mówią o tym, jakie pokarmy mają wysoki, a jakie niski indeks glikemiczny. Wskaźniki te są bardzo istotne dla diabetyków, czyli osób ze stwierdzoną cukrzycą. Jednak biorąc pod uwagę tradycyjną, polską kuchnię, większość osób jest narażona na cukrzycę, otyłość lub nadciśnienie.

Tradycyjna polska kuchnia a ryzyko cukrzycy, otyłości i nadciśnienia

Dania polskiej kuchni, choć smaczne, posiadają wysoki indeks glikemiczny. Na szczycie listy produktów zakazanych dla cukrzyków znajduje się biały chleb, biała mąka i dania mączne. Wystarczy wymienić pierogi, kluski śląskie, kopytka, czy makarony. Wszystkie te produkty bazujące na białej mące posiadają wysoki indeks glikemiczny. Także wszelkie słodkie przetwory nie są wskazane dla osób obawiających się cukrzycy. Sam biały cukier dodawany do herbaty, kawy, wypieków i potraw jest bardzo szkodliwy i ma wysoki indeks glikemiczny. Dżemy, ciasta, drożdżówki, karmel, lody, te wszystkie potrawy narażają nas na cukrzycę, otyłość i nadciśnienie. Można uniknąć ryzyka wymieniając tradycyjne pokarmy na zdrowsze zamienniki. Oto lista najczęściej występujących produktów o wysokiej zawartości cukrów i wysokim indeksie glikemicznym. Warto je poznać i uważać, by nie dominowały w codziennej diecie.

produkty podnoszące cukier

15 produktów spożywczych o najwyższym indeksie glikemicznym

Idąc do piekarni lub sklepu spożywczego, warto zrobić listę zdrowszych zamienników dla produktów o wysokiej zawartości cukrów. Przykładowo, zamiast kupować biały chleb na mące pszennej, lepiej wybrać chleb żytni na zakwasie lub chleb razowy. Coraz częściej pojawiają się też produkty dla diabetyków o niskiej zawartości cukrów. Poniżej znajduje się lista omawiająca produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Jedzenie zbyt dużej ilości pokarmów z tej listy może skutkować objawami cukrzycy: osłabieniem, napadami głodu, pojawieniem się grzybic, wyższym ciśnieniem i otyłością.

  1. Biały chleb na mące pszennej i z dodatkiem cukru

Biały chleb pszenny posiada indeks glikemiczny na poziomie 75, natomiast chleb pszenny wieloziarnisty 74 IG. Jeszcze wyższe stężenie cukrów pojawi się po zjedzeniu bagietki pszennej, która ma IG na poziomie 95. Białe pieczywo należy do produktów o najwyższym indeksie glikemicznym, dlatego jest niewskazane zarówno dla diabetyków, jak i dla osób dbających o zdrowie i szczupłą sylwetkę. Także dzieci powinny unikać kanapek z białego pieczywa, gdyż szybko podnosi poziom cukru we krwi i równie szybko powoduje uczucie głodu.

  1. Cukier nie tylko białe, ale i trzcinowy

Zarówno biały, jak i trzcinowy, brązowy cukier, maja wysoki indeks glikemiczny. Wszelkiego rodzaju produkty z dodatkiem białego cukru również podnoszą poziom węglowodanów we krwi. Dlatego warto ograniczać spożycie cukrów prostych i zastępować je np. owocami lub warzywami o niskim indeksie IG.

  1. Miód pszczeli: zdrowy, choć z wysokim IG

Tradycyjny miód pszczeli jest polecany do słodzenia herbaty i jako środek wspomagający leczenie infekcji, przeziębień i kataru. Jednak sam miód ma tez wysoki indeks glikemiczny. Jeśli wybieramy miód, starajmy się kupować te naturalne, z pasieki, a nie syntetyczne, które mają stanowczo więcej węglowodanów przetworzonych.

  1. Makarony z białej mąki: tuczące i z dużą zawartością cukrów

Makarony uważane są za zdrowe i odżywcze. Jednak zbyt dużo białego makaronu wpływa negatywnie na organizm. Lepiej wybierać makaron wyrabiany na mące razowej, wieloziarnistej, niż makaron pszenny, biały. Ciemny, brązowy makaron dobrze smakuje z warzywami, np. jako dodatek do sałatki. Można też zastąpić tradycyjne spaghetti zdrowym, brązowym makaronem.

  1. Rozgotowane ziemniaki tłuczone i frytki

Cukry uwalniają się w czasie długiego gotowania. Dlatego nawet warzywa mogą posiadać wysoki indeks glikemiczny. Przykładem są rozgotowane ziemniaki. Ten podstawowy dodatek do drugich dań może sprzyjać cukrzycy. Lepiej gotować ziemniaki jako lekko twardawe, ale nie surowe. Ziemniaki tłuczone nie są wskazane dla diabetyków. Bardzo popularne ziemniaki gotowane purée mają indeks glikemiczny 71. Także frytki o IG 75 podnoszą poziom węglowodanów we krwi.

produkty podnoszące cukier

  1. Słodzone płatki kukurydziane zamiast klasycznych, bez dodatków

W sklepach jest bardzo duży wybór płatków śniadaniowych. Jedzą je zwłaszcza dzieci jako pierwsze śniadanie przed pójściem do szkoły. Warto pamiętać o tym, że słodzone płatki, np. w polewie czekoladowej, z dodatkiem cynamonu i cukrów, posiadają wysoki indeks glikemiczny. Zdrowsze i lepiej przyswajalne będą płatki kukurydziane bez dodatków cukru czy czekolady.

  1. Kolorowe lody na patyku

Bardzo wysoką zawartość cukrów mają kolorowe lody. Choć to ulubiona przekąska dzieci i dorosłych, zwłaszcza latem, to warto zamienić je na lody naturalne. Czym różnią się lody rzemieślnicze od tych sklepowych? Przede wszystkim naturalne lody bazują na owocach bez dodatkowych cukrów i ulepszaczy smaków. Najzdrowsze są sorbety, które mogą jeść nawet osoby na diecie. Sorbety nie mają dodatku śmietanki, więc zawierają tylko naturalne węglowodany występujące w świeżych owocach.

  1. Produkty z mąki pszennej i sama biała mąka

Dietetycy i lekarze zajmujący się cukrzycą są jednogłośni, jeśli chodzi o mąkę pszenną. Ma zdecydowanie wysoki indeks glikemiczny. Także wszelkie dania mączne sprzyjają rozwojowi cukrzycy. domowe pierogi, uszka do wigilijnego barszczu, knedle i wszelkiego rodzaju kluski są tuczące. To właśnie za sprawą wysokiego indeksu glikemicznego.

  1. Kasza kukurydziana, skrobia kukurydziana i maniok

Produkty na bazie kukurydzy są niewskazane dla cukrzyków i osób dbających o zdrowie. Skrobia kukurydziana charakteryzuje się wysokim IG, a wchodzące w jej skład cukry zwiększają ryzyko chorób cywilizacyjnych. Sama gotowana kukurydza, świeża, z kolby ma niski indeks IG. Także kukurydza z puszki o indeksie IG 47 może być uznana za zdrową.

  1. Kluski w różnych formach niewskazane dla diabetyków

Kluski, podobnie jak makarony i inne dania mączne, nie są wskazane dla osób dbających o linię. Można je zjeść od święta, lecz w codziennym jadłospisie warto na nie uważać. Wysoki indeks glikemiczny sprawia, że lepiej zrezygnować z dań z kluskami. Jako zamiennik dla klusek wskazane są warzywa i owoce.

  1. Słodzone przetwory i dżemy

Kromka białego chleba lub bułka pszenna posmarowana dżemem to nie jest dobre zestawienie. Dżemy posiadają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Negatywnie wpływają na organizm. Zwłaszcza sztuczne, słodzone przetwory, choć ładnie prezentują się na półkach sklepowych, są wręcz groźne dla zdrowia. Alternatywą dla dżemów mogą być naturalne powidła lub ręcznie wytwarzane przetwory bez dodatkowych cukrów.

  1. Ciasta, torty i inne wyroby cukiernicze

Torty i ciasta to bomba glikemiczna. Wysoki poziom węglowodanów kryje się zarówno biszkoptach, jak i w kolorowych masach cukierniczych. Dlatego w kawiarniach i cukierniach zaczęły pojawiać się dietetyczne ciasta o niskim IG. Lekkie ciasta np. bez laktozy i cukrów oraz bez mąki powstają w oparciu o nowoczesne receptury. Wszelkie produkty cukiernicze podnoszą stężenie glukozy we krwi, więc warto szukać dla nich zdrowszej alternatywy.

13. Kolorowe polewy i karmel

Karmel powstaje w wyniku gotowania cukru białego. Posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny. Podobnie stężenie cukru we krwi wzrasta po zjedzeniu naleśników z polewą. Jeśli chcemy dodać coś słodkiego do potraw, lepiej samemu zmiksować, np. mrożone owoce (truskawki, maliny, jagody), niż kupować gotowe polewy lub karmel.

produkty podnoszące cukier

  1. Ziemniaki o słodkawym smaku

Nie tylko klasyczne ziemniaki posiadają wysoki indeks glikemiczny. Również ziemniaki o słodkim smaku, a także te, gotowane w skórce (w mundurkach), mają indeks glikemiczny ok. 80 IG. Wysokie wartości węglowodanów w ziemniakach wzrastają wraz z długim gotowaniem. Dlatego lepiej skracać czas gotowania ziemniaków. Pieczenie w folii lub zapiekanie w piekarniku również wyzwala większe ilości cukrów z ziemniaków.

  1. Kruche, słodzone ciasteczka z paczki i batony w czekoladzie

Szybkie, słodkie przekąski podnoszą poziom cukru we krwi. Szczególnie niebezpieczne są kruche ciasteczka, ciastka i herbatniki w czekoladzie oraz batony. Wszelkiego rodzaju przetworzone produkty na bazie mąki pszennej i cukrów mają negatywny wpływ na zdrowie. Z jednej strony tuczą, z drugiej tylko podsycają głód i zaostrzają apetyt. Dlatego zamiast słodkich przekąsek z paczki, lepiej mieć przy sobie jabłko, które obniży poziom cukru we krwi.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.